Uudised

15:15 01.12.2022

Tervisekassa ootab veel sel aastal Valgamaa mehi ja naisi jämesoolevähi sõeluuringule

Valga maakonnas on sel aastal jämesoolevähi sõeluuringul osalenud vähem inimesi, kui Eestis keskmiselt. Tervisekassa kutsub sihtrühma kuuluvaid mehi ja naisi kasutama võimalust osaleda tasuta sõeluuringul ja tuletab meelde, et kutse sõeluuringule kehtib vaid aasta lõpuni.

Selle aasta jooksul on Eestis jämesoolevähi diagnoosi saanud 791 inimest, kellest 67 sai haigusest teada tänu sõeluuringule. „Kuna jämesoolevähi sõeluuringule kutsutakse 60–69-aastaseid mehi ja naisi iga kahe aasta tagant, on regulaarne osavõtt äärmiselt oluline. See on tõhus viis oma tervise kontrollimiseks ning meelerahu saamiseks” rõhutas tervisekassa avalike suhete ja tervise edenduse peaspetsialist Gerda Palts.

Jämesoolevähi sõeluuring võimaldab avastada jämesoolevähki varasemas staadiumis või enne selle tekkimist. Jämesoolevähk tekib aeglaselt ja varasel soolevähil puuduvad sümptomid. „Seepärast tulebki sõeluuringul käia enne kaebuste tekkimist, et avastada kasvaja sellises etapis, mil see on veel ravitav,” selgitas Palts.

Valga maakonnas on tänavu novembri seisuga jämesoolevähi sõeluuringust osa võtnud vaid 38% kutsututest, Eestis keskmiselt on hõlmatus 44%. Kuigi viimastel aastatel on Eesti elanikud sõeluuringul aina aktiivsemalt osalenud, on keskmine osalusprotsent siiski liiga madal. Riiklikud sõeluuringud täidavad oma eesmärki vaid siis, kui uuringutes osaleb üle 70% sihtrühmast.

 

Kes on 2022. aastal jämesoolevähi sõeluuringule kutsutud?

Jämesoolevähi sõeluuringule oodatakse 2022. aastal mehi ja naisi sünniaastaga 1954, 1956, 1958, 1960 ja 1962. Uuringus osalemine on tasuta ka juhul, kui teil puudub ravikindlustus.

Jämesoolevähi uuringul osalemiseks tuleb võtta ühendust oma perearstiga, kes väljastab proovikomplekti. Proovi saab teha mugavalt kodus ning seejärel tuleb see saata laborisse.

Kui te ei kuulu käesoleva aasta sihtrühma, kuid on mure tervise pärast, siis pöörduge oma perearsti poole.

Kutse sõeluuringule on leitav patsiendiportaalist www.digilugu.ee (Terviseandmed → Saatekirjad). Sõeluuringute kohta saab lisainfot küsida oma perearstilt või kirjutades info@haigekassa.ee ning helistades 669 6630. Vaata ka lisaks www.sõeluuring.ee.