Uudised

11:29 07.06.2018

Liivimaa laadal valmivad liivi toidud

Valgamaa Arenguagentuuri eestvedamisel valmistavad erinevate ettevõtete esindajad 9. juunil toimuval Valga-Valka kaksiklinnade sünnpäevalaadal liivi toite. Kella 11 – 15 toimuvas töötoas valmivad toidud,  mis on inspireeritud vanadest tehnoloogiatest uues kuues ning kohalikust toorainest tänapäeva maitsetega.

„Töötuba annab võimaluse omandada uusi teadmisi, mis võimaldavad tulevikus arendada või uuendada oma tootevalikut ja rikastada pakutavaid roogi, kasutades ära vanu traditsioone, toiduaineid, nippe ja retsepte. Töötuba toimub välitingimustes ja on avatud kogu toimumise vältel pealtvaatajatele ning valminud toite saavad laada külastajad hiljem degusteerida,“ ütles töötoa eestvedaja Signe Hunt.

Töötoa läbiviijaks on GMP Pühajärve restoran, mis on 7 aastat kuulunud Eesti TOP 50 restoranide hulka. Töötoas valmivad kaabitud veiselihast eelroog, härjasupp hapukoorega, pearoana veisepõsk juurikatega ning magustoiduna kohupiim marjadega.

Varasemalt toimus sarnane töötuba maikuus Valga Piirilaadal.

Toiduvalmistamise töötuba toimub EST-LAT programmi projektis “Livonian Culinary Route”, mille raames luuakse uus Eestit ja Lätit ühendav toiduvõrgustik Liivimaa Maitsed, kuid sh täiendatakse ka olemasolevat turismivõrgustikku Via Hanseatica Taste Hanseatica lugude ja ettevõtjatega.

Projekti “Liivimaa toidutee” raames luuakse uus turismitoode - Eestit ja Lätit ühendav toidutee.  Uus toidutee põhineb meie  toiduga seotud pärimusel, ühisel ajalool ja traditsioonidel, mis ulatuvad 13. sajandisse, kui Eesti ja Läti alad kandsid Liivimaa nimetust ning võib öelda, et sai alguse meie toidukultuur. Loodav toidutee koondab enda alla ligikaudu 250 kohaliku toidu tootjat ja pakkujat Eestist (Hiiumaalt, Saaremaalt, Läänemaalt, Pärnumaalt, Viljandimaalt, Jõgevamaalt, Tartumaalt, Valgamaalt, Võrumaalt, Põlvamaalt) ning Vidzeme, Kurzeme ja Pieriga piirkonnast Lätist.

Liivimaa Maitsed võrgustiku tegevusi viivad üheskoos ellu Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Maaturismi Ühing, Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus, Tartumaa Turism, Valgamaa Arenguagentuur ja Läti partnerid. Tutvu projekti üldinfoga SIIN

Vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele (EÜ) 1407/2103 loetakse eelpool nimetatud projekti tegevustes osalemist vähese tähtsusega abi saamiseks.

„Käesolev üritus väljendab korraldaja vaateid. Programmi korraldusasutus ei ole vastutav selle eest, kuidas ürituse käigus saadavat infot võidakse kasutada.“

 

Lisainfo:
Signe Hunt
Valgamaa turismiarendusjuht
SA Valgamaa Arenguagentuur
Tel: +372 55983028
E-post: signe.hunt@valgamaa.ee

 

Fotol liivi toitude töötuba ettevõtetele Piirilaadal, autor Eveli Jürgenson.

 

Otsid ajutist tööd või töötajat?
Kultuuripärand