Uudised

09:02 30.04.2024

Tervisekassa pressiteade

Rinnavähi sõeluuringu sihtrühm laienes: uuringule on kutsutud üle 100 000 naise

Tervisekassa ootab sel aastal rinnavähi sõeluuringule ligi 104 000 naist vanuses 50–74 aastat. Kui varasemalt olid sõeluuringule oodatud vaid 50–68-aastased, siis tänavu laiendati sihtrühma ka 70- ja 74-aastastega. See tähendab, et sõeluuringule kutsutute hulka lisandus umbes 15 000 naist.

 

Sihtrühma laiendamine on tingitud sellest, et rinnavähk on endiselt Eesti naistel kõige sagedamini esinev vähivorm – igal aastal haigestub üle 900 naise ja neist umbes veerandil on haigus avastamise hetkel juba kaugele arenenud. Rinnavähi sõeluuringul on aga lootust leida vähk varajases faasis, kui ravi on lihtsam ja kergemini talutav ning tervenemine täiesti võimalik.

“On hea meel näha, et naised käivad sõeluuringul aina usinamalt ja pööravad oma tervisele üha rohkem tähelepanu. Möödunud aastal võttis rinnavähi sõeluuringust osa 65% kutsututest – see on kõigi aegade rekord,” sõnas Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna ja lisas, et mida rohkem naisi osaleb sõeluuringul, seda vähem on rinnavähist põhjustatud surmasid.

Valga maakonnast võttis rinnavähi sõeluuringust eelmisel aastal osa 65% kutsututest. “Võrreldes varasemate aastatega on Valgamaa rinnavähi sõeluuringu hõlmatus tublisti kasvanud. Tunnustan kõiki naisi, kes on juba sõeluuringust osa võtnud ja innustan ka teisi seda tegema,” sõnas piirkondlik tervisedendaja Merle Liba

Selleks, et sõeluuringul osalemine veelgi tõuseks, käib pidev töö teenuse kättesaadavuse parandamise nimel, et kutsutud saaksid sõeluuringul käia võimalikult kodu või töökoha lähedal ja endale sobival ajal. “Väga suureks abiks on kolm mammograafiabussi, mis terve aasta vältel Eestis ringi sõidavad ning mille naised on väga hästi vastu võtnud. Buss käib igas maakonnas mitu korda, nii et kui esimesel korral ei õnnestu endale aega saada, siis ei tasu muretseda – võimalusi bussi külastada tuleb aasta jooksul veel,“ kirjeldas Suurna. Samuti julgustab ta aega broneerima statsionaarsete teenuseosutajate juurde ja seda ka telefoni teel, sest digiregistratuuris ei pruugi alati kõik ajad nähtaval olla.

Valga maakonnas on mammograafiabuss tänavu:

  • Sangaste Perearstikeskuse juures (Valga mnt 7), 13.05
  • Tõrva Tervisekeskuse hoovis (Tartu 1), 14.-17.05
  • Valga haigla ees (Peetri 2) 20.05-24.05, 27.-31.05, 03.-06.06
  • Puka Coopi juures (Kooli 6a), 07.06
  • Tõrva Tervisekeskuse hoovis (Tartu 1), 11.-15.11
  • Valga haigla ees (Peetri 2), 18.-22.11, 25.-29.11

“Näeme oma töös iga päev, kui oluline on vähi varajane avastamine, mistõttu julgustame kõiki naisi sõeluuringul osalema. Kliinikumi ja Vähiregistri arvud näitavad selgelt, kui oluline on sõeluuring. Mida varem vähk avastada, seda paremad on ravitulemused ning võimalik tervistumine. Varajane avastamine on eriti oluline rinnavähi puhul, mistõttu julgustame naisi sõeluuringul osalema ja oma tervisest hoolima,” märkis Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juht dr Kristiina Ojamaa.

Kaasrahastanu EL
Valgamaa Arenguagentuur