Uudised

21:21 26.11.2020

Tunnustati maakonna parimaid vabaühendusi ja kogukondade eestvedajaid

Täna toimus Greete motellis Valgamaa MTÜ-de aastaseminar Märka Tegusaid Ühendusi, mille raames tunnustati maakonna tublimaid vabaühendusi ja kogukondade eestvedajaid.

Konkursile Valgamaa MTÜ ja Väärt kodupaik 2019 laekus 16 kandidaati, suurema tunnustuse pälvisid neist kolm: MTÜ Kungla, mille noored loovad ja hoiavad oma õnnemaad, Ritsu Külaselts kui kogukonnale uue hingamise tooja ja Hargla piirkonna külad väärt kodupaik 2020 ja Eesti Külaliikumise  Kodukant aasta küla 2021 kandidaat ValgamaaltEelmainitud ühingutest valmisid ka tutvustavad videoklipid, mis aitavad nende tegevusi tutvustada ja mis laetakse avalikuks jälgimiseks Youtube keskkonda:

 

https://www.youtube.com/watch?v=L5OXAK_OGug

https://www.youtube.com/watch?v=2zyaXEfq_EQ

https://www.youtube.com/watch?v=7rouAhSNR1c

 

MTÜ seminar ja tunnustussündmus Märka Tegusaid Ühendusi toimus üheksandat aastat, selle aja jooksul on konkursile esitatud 125 kandidaati ja tunnustatud 43 ühingu tegemised.

 Tunnustamisele eelnes inspiratsiooniseminar, mille raames rääkis tegutsemisinnu loomisest ja hoidmisest koolitaja Harald Lepisk.   

 

Seminari Märka Tegusaid Ühendusi korraldas Valgamaa Arenguagentuur koostöös Valgamaa Kodukandi Ühendusega  ja  selle toimumist toetavad Valgamaa Omavalitsuste Liit ning Kodanikuühiskonna Sihtkapital. 

Konkursi Valgamaa MTÜ ja Väärt Kodupaik 2020 nominendid:

 

  1. Puka Kogukond  Aktiivsed eestvedajad, eripalgelised üritused ja nad on pidevalt pildil. Nad teevad kõike ikka sooja südame ja hingega! Väga meeldib, et hoiavad elu maal tegusana, sest tihti jääb mulje, et siinkandis toimub rohkem, kui linnas. Tänu projektidele on võimalik kohalikul huvigrupil erinevatest sündmustest osa saada taskukohase hinnaga. Eile anti teada, et kogukonna eestvedajale Anneli Uffertile andis rahvastikuminister Riina Solman üle kodanikupäeva aumärgi.

 

  1. Vidrike kogukond
    Erinevad külaüritused, kuhu on oodatud ka kaugema kandi rahvas. Palju noori tegusaid peresid, ettevõtjaid. Vidrike tegutseb ja innustab tegutsema ka naaberkülasid. Lisaks jäädvustab oma tehtu nii filmilindile kui raamatusse.

 

  1. Kuigatsi - 2 erinevat kandidatuuri seadmist
    Kuigatsi külamaja on alati köetud, mõnusalt soe, perenaine alati naeratav ja heatahtlik ning kaasatud meeskond hoiab kokku. Käima on lükatud erinevad ringid, traditsioonilised kokkusaamised ja üritused, kus koduselt tunnevad end nii kohalikud kui kaugemad külalised.
  2. Taagepera Külaselts
    Ühingu eestvedajad võtsid riski ja esitasid taotluse Rahvakultuuri Keskusele, et korraldada 07.juulil  Laulu ja XX tanstupeo raames rahvapidu Valga maakonnas. Seega lisaks sellele suurele koostegemisele tähistatakse igakuiselt sünnipäevi,  2020 Tõrva tulepäevadel käidi oma telgiga väljas, traditsioonide jätkamine Taagepera moosipäeva näol, ühine Jaanipäeva tähistamine koos lastele mängudega ja šašlõki küpsetamine, saviring. Ja veel: erinevad koolitused joogatunnid, Mulgimaa peremäng. Rõõm, et küla elab!

 

  1. Otepää Aedlinna Seltsing
    Seltsingu  eesmärgiks on Aedlinna inimeste elu-olu jäädvustamine ja kogukonnas elanike kaasahaaramine aktiivsele tegutsemisele oma kodukohas.  Seltsingu tegevus olnud väga aktiivne – korraldatud koduõue laatasid, perepäevi, kevadisi pargikoristamisi,  ja palju muud põnevat, mis on Aedlinna elanike seas saanud küllaltki populaarseks. Aedlinlased hoiavad hoolega oma kodukanti, koostöös vallavalitsusega on nii mõnigi katkine pargipink või pime tänavalatern ära parandatud.Otepää Aedlinna Seltsing on igati väärt väärilise kodupaiga nimetust, kuna selle liikmed – Otepää Aedlinna elanikud hoiavad ja hoolivad oma elupaigast.

 

  1. Arula Külaselts
    Arula 600 juubelpidu Madsal, Arula 600 kivi avamine Kõllimetsas. Tõnis Mägi kontsert Arula 600 auks Otepää kultuurimajas. Wabaduse rongiga Pukas seonduv.  Silmapaistvate Arula meeste meelespidamine. Ja sama küla mehe Juhan Seeri Otepää valla aasta isaks valimine.  Siin toimuvad vägevad üritused ja elavad vägevad inimesed!
  2. Nõuni küla
    Nõuni küla on viimasel ajal olnud palju ettevõtlikust. Toimunud on külarahvaga mitmed vahvad ettevõtmised. Koostöös Otepää vallaga on korda tehtud Nõuni järve ranna-ala ja toimetama on asunud tegus Nõuni Purjeklubi. Eelmisel aastal valiti Nõuni külavanemaks Elmo Saul, kes käis välja idee katsetada uudset lähenemist: täiendusõpet kogukonnatunde tõstmiseks. Selleks loodi seitsmest loengust koosnev sari nimetusega Nõuni haridusakadeemia, mille raames koroonale vaatamata toimus 6 loengut. Nõuni küla algatus ja rahva harimine on igati tunnustamist väärt!

 

  1. Lüllemäe küla
    Lüllemäe küla on kokkuhoidev ja aktiivne kogukond, kus kool, õpetajad ja lapsevanemad on aktiivsed kogukonna liikmed. Lüllemäe küla on haridust, kultuuri ja sporti au sees pidav kogukond. Kogukonna eestvedamisel toimub Lüllemäel palju spordiüritusi, huvitavaid koolitusi ja omapäraseid kultuurisündmusi. Hariduselu rikastab kogukonnas Lüllemäe Rahvaõpistu, kelle koolitusprogramm „Rahaasjade korraldamine“ pälvis sel aastal suisa Valgamaa Aasta õpiteo tiitli. Karula Muinsuskaitse Seltsi eestvedamisel on sel aastal saanud valmis mälupanga ruumid, kus kogutakse ja väärtustatakse Karula kihelkonna ajalugu. Paljud inimesed ja mitmed ühingud tegutsevad kogukonna nimel!

 

  1. MTÜ LC Tõrva Mari.

Käesoleval aastal tähistas ta üheksandat tegevusaastat. Nende tegevused on suunatud heategevusele, kohaliku elu edendamisele, laste-ja noorte vabaaja veetmise võimaluste mitmekesistamisele. Iga aastased, traditsioonilised ettevõtmised on suure perepäeva „Head pole kunagi palju!“ korraldamine juunis, tähistamaks sellega lastekaitsepäeva. Iga kooliaasta algab Tõrvas pannkookide küpsetamise ja jagamisega. Saame kindlat väita, et Tõrva linna kõik mänguväljakud on rajatud LC Tõrva Mari poolt. Kõige olulisem faktor kahtlemata on TAHE! MTÜ LC Tõrva Mari on oluline lüli piirkonna kogukonnas.

 

  1. Hummuli Noortekeskus

Hummuli Noortekeskus MTÜ, eesotsas selle ühe aktiivse liikme, kinoringkondades juba teada-tuntud Peeter Mänd'ga, soetas  vahendid, millega saab vaadata kõiki filme, mis linastuvad samaaegselt üle Eesti. Oluliseks eesmärgiks MTÜle on tuua erinevaid populaarseid filme, mida muidu saab vaadata ainult suurtes kinodes, ka kõige väiksemasse maanurka, ka kõige väiksemasse kultuurimajasse või ka kõige väiksemasse kooli.

 

  1. Karula Spordiklubi

Spordiklubi Karula on oma eesmärgiks seadnud Karula piirkonna ja kogukonna vaba aja sisustamise läbi aktiivse liikumise. Spordiklubi rajas Karula Teeninduskeskuse  ruumidesse neljarealise lasketiiru koos siseronimisseinaga. Tegemist on piirkonna täiesti uute harrastustega. Kõigil huvilistel on võimalik professionaalsete treenerite juhendamisel oma võimeid ja oskusi arendada.

 

  1. Valga Toidupank
    Valga Toidupank tegeleb puudust kannatavate inimeste ja lasterikaste perekondade abistamisega toidulaua katmisel, kasutades selleks toidu päästmist ja kogumist. Selle aasta novembri alguse seisuga oleme kogunud ja päästnud ligi 55 000 kilogrammi toitu, head saab ja tuleb teha iga päev!

 

  1. Otepää Naisselts
    Otepää Naisselts on väärika ajalooga mittetulundusühendus. Naisselts asutati 27 aastat tagasi.  Otepää Naisseltsi põhiliseks eesmärgiks on olnud heategevus ja enesearendus. Otepää Naisselts algatas emadepäeva ja isadepäeva piduliku tähistamise Otepää vallas, nad tegutsevad talveturul, korraldavad Otepää rahvamuusikute ja käsitöömeistrite päeva. Jõulude ajal peetakse meeles Otepää hooldekodu  elanikke.

 

  1. MTÜ Kungla – loob ja hoiab oma õnnemaad!

MTÜ eestvedamisel tegutseb noortebänd Dreamband. Oktoobris  korraldas Kungla Valgamaa Kooliteatrite festivali ja seal saavutati gümnaasiumiastme laureaadi tiitel. Novembris korraldati Tanel Padari lauludega kontsert „Hingele pai“. MTÜ Kungla on traditsiooniks iga aastaselt lavale tuua noorte muusikal. Sel aastal on ettevalmistamisel eksimuskomöödia „Peeter Paan läheb vussi“. MTÜ Kungla eestvedaja Siiri Põldsaar ja muusikalitrupi noored aitas sel aastal kaasa Valga valla kogukondi tutvustavate videoklippide valmistamisel ja  populaarseks osutus ka Valga linna sünnipäeva puhul esilinastunud Siiri Põldsaare kirjutatud Valga valla juhtide mängitud lühifilm Valga linna loomisest. Ei peata koroona noori, kui nad tahavad tegutseda!

 

  1. Ritsu Külaselts – kogukonnale uue hingamise tooja
    Ritsu Külaselts loodi aastal 2004, aga kahjuks oli viimsetel aastatel kogukonna tegevus täiesti soiku vajunud, nüüdseks on ühingule valitud uus juhatus ning küla on saanud uue hingamise.  Hooga alustamise tulemusel sai külaplats täiesti uue näo ja olemise ning see tõi kaasa hulgaliselt uusi põnevaid üritusi – perepäev, õpitoad, koolitused, trennid. Lisaks oleme õppinud ka rääkima sellest, mida plaanime ja oleme teinud – kajastame oma tegemisi sotsiaalmeedias. Uued toimetamised tõid kaasa ühtekuuluvustunde ning kogukonna inimesed soovivad vabatahtlikuna kaasa lüüa. Ja turvalisem on ka – heakorda aitavad valvata äsja soetatud valvekaamerad.

 

  1. Hargla piirkkonna külad (Hargla, Sooblase, Tsirgumäe, Kalliküla, Tõrvase) – Väärt kodupaik 2020. Eesti Külaliikumise  Kodukant Aasta küla 2021 kandidaadt Valgamaalt.

Aktiivne ja toetav kogukond, atraktiivne elukeskkond, kuhu asub elama järjest rohkem noori ja ka paljulapselisi perekondi. On väga palju aktiivseid, algatusvõimelisi inimesi, ning koostöö ja koostegemine käib väga mitmesugustel tasanditel. Lisaks aitavad tegemistele kaasa 6 aktiivset kohalikku vabaühendust. Hargla piirkonna kogukond tahab areneda ja panustab selles just endale, mitte ei oota, et keegi väljast poolt kõike peaks tegema ja tooma. Koos aru pidades jõutakse just selliste lahendusteni, mis on piirkonnas vajalikud ja mille elluviimiseks on kogukonnas olemas inimesed, kes  seda oskavad ja tahavad teha.  Väga tunnustustvääriv tegu on kindlasti ka Hargla kogukonnaköögi tegevuse käivitamine, rääkimata öölaada korraldamisest, Gaia klassi arendamisest ja tööshoidmisest, aktiivsest noortekeskusest pluss eriilmelistest huviringidest ja tegevustest, piirkonna kinnisvara kaardistamisest  ja selle üsna edukast turundamisest  ja müügist. 

 Kes siis veel kui mitte Hargla piirkonna külad?!

 

Kultuuripärand