Uudised

19:16 04.11.2018

Kagu-Eesti mentorklubid lõpetasid hooaja õppereisiga Ida-Virumaale

Autor: Diana Plakso
Allikas: Põlvamaa Arenduskeskus

Oktoobri lõpus külastasid Valgamaa, Põlva- ja Võrumaa mentorklubi liikmed hooaja lõpetuseks Ida-Viru maakonda. Kui kevadel alustati Pühajärvel mentoraasta eesmärkide ja tegevuskava paikapanekuga, siis nüüd lõpetati kooskäimised kokkuvõtete tegemisega. Lisaks oli õppereisi eesmärk laiendada mentorklubis osalejate teadmisi ettevõtluse toimimise võimalustest ning pakkuda võimalusi uute ideede saamiseks ja kogemuste vahetamiseks.

Õppereisi esimene peatuspaik oli Avinurme Puiduait – kohalikku puidust käsitööd tutvustav turismikeskus ja pere-ettevõte Jõgevamaal. Ettevõtte taga olev pere tutvustas oma ärimudelit – kuidas on korvipunumisest jõutud puiduaidani.

Teekond jätkus Purtse Pruulikotta, kus kolm meesterahvast on ühendanud oma kire ja toodavad erinevaid käsitööõllesid. Külastati ka Pruulikoja kõrval asuvat Purtse Kindlust, mille 1. korruse paksude müüride vahel asub mitmete tunnustustega pärjatud hubane kohvik-restoran, mis kuulub ka Eesti 50 parima toidukoha hulka.

Edasi võeti suund Jõhvi poole ning kahe väikeettevõtte külastuseks jagunes grupp kaheks. Ühed külastasid Jõhvi keskväljakul vaid paar aastat tegutsenud optika-silmasalongi S Silmarõõm OÜ. Tegemist on samuti pere-ettevõttega, mis pakub uusimale tehnoloogiale tuginevaid teenuseid ja ka silmaarstide vastuvõtte, kes käivad kohale nii Ida-Virumaalt kui ka nt Tartust. 2018. aastal laienes ettevõte Narva ja Haapsallu.

Samal ajal külastas teine grupp Jõhvis asuvat ettevõtete Talia Stiil OÜ, mis on tegutsenud üle nelja aasta ja mille peamisteks pakutavateks teenusteks on masintikkimine, rätsepatööd ja taaskasutamine (nt aukude katmine tikanditega). Ettevõtte juht Tatjana osales 2015. aastal Ida-Virumaa mentorklubis mentiina, kuid tänaseks on temast saanud mentor, kes jagab ise kogemusi alustavatele ettevõtjatele.

Õppereisi teine päev oli nn Narva päev, mida küll alustati Sillamäe Linnavalitsusest, kus arendusnõunik Anton Makarjev tutvustas, milliseid projekte ettevõtluse toetamiseks on algatatud ja läbi viidud ning kuidas üldse ettevõtlus Sillamäel ja selles piirkonnas laiemalt toimida saab. Enne Narva jõudmist toimus veel kiirekskursioon Sillamäe sadamasse.

Narvas külastati vana Kreenholmi manufaktuuri. Ekskursioon oli üheaegselt nii kurb kui ka huvitav.  Kreenholmi tehased on tugevalt mõjutanud kogu Narva arengut. See on ühe pere-ettevõtte suur lugu sünnist surmani.

„Ida-Virumaal tõmbasime selleks aastaks mentorklubide otsad kokku. Nii mentiid kui mentorid avaldasid arvamust, et klubi kohtumised ja koolitused olid väga inspireerivad  ja arendavad. Ettevõtjate hinnangul on õppimine alati mõlemapoolne. Kõik osapooled hindasid kõrgelt võimalust teiste ettevõtjatega suhelda ja kontakte vahetada," võttis tänavuse Kagu-Eesti mentorklubide sarja kokku Põlvamaa Arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Diana Plakso.

Uute mentiide vastuvõtt 2019. aasta mentorklubidesse on juba alanud. Valgamaal tuleb liitumiseks kontakti võtta Ülle Viloga,  tel 510 3254 või ylle.vilo@valgamaa.ee

Kagu-Eesti mentorklubide tegevusi rahastab Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondist. Tänavused viis kohtumist said teoks Võrumaa Arenduskeskuse, Põlvamaa Arenduskeskuse ja Valgamaa Arenguagentuuri koostöös.

Õppereisi fotod Janek Marga, Stuudio Pildikoda https://photos.app.goo.gl/ncTLS2KeeDbmRzGS6

Kultuuripärand